Madalya Modelleri, Çeşitleri ve Fiyatları
Madalya üretiminde ilk adım tasarım süreci ile gerçekleşir. Birtakım grafik programların yardımıyla kişiye özel madalya tasarım için hazırlıklara başlanır. Uygulama, belirli adımların ardından görsel haline getirildikten sonra bilgisayarda mail ile müşteriye sunulur. Müşteri madalya tasarımı üstünde gerekli kontrolleri ve değerlendirmeleri yapmasının ardından eklemek istediği bir detay ya da talebi olduğu zaman bunu belirtir.
Nihai çalışma bu taleplerin gerçekleştirilmesi ve müşteri onayının alınmasının ardından devam eder. Madalya tasarımı, üretim departmanına iletilir. Bu noktada tasarım ve kaplama fonksiyonları göz önüne alınarak imalat süreci başlatılır. Özel madalya bütünüyle siparişi veren firma, kurum veya kişinin isteklerine uygun olarak hazırlanır. Özel madalyanın formundan, tasarımına kadar her nitelik ve özgün detayların işlenmesi sağlanır.
Madalya Nedir ve Niçin Verilir?
Madalya, çeşitli yarışmalarda, spor müsabakaları düzenlemelerinde, festivaller gibi birbirinden farklı niteliğe sahip olan organizasyonlarda başarı gösterenlere verilir. Bu anlmanda, belirli derecelere sahip olan bireyleri mükâfatlandırmak amacı ile verilmesi söz konusudur. Ayrıca, savaşlarda üstün hizmet ve kahramanlık gösteren kişileri onurlandırmak amacıyla da verilen metal nesnelerdir.
Bunun yanında, üstünde resmedilmiş özel figürler, kabartma şeklinde yazılar, desenler gibi unsurlar bulunan ve sıklıkla yuvarlak formda imal edilen metal nesneler manevi anlamda kişiler için önemli bir konuma sahiptir. Günümüzde doğum günleri gibi özel günlerde kişilerin birbirilerine hediye etmeleri konusunda ön plana çıkan nesneler arasında yer alır. Yarışma ve festivaller haricinde bir olayın hatıra olarak yer alması amacıyla da madalya verilebilir.
Madalya Çeşitleri
Madalyalar, boş madalya ve baskılı madalya dâhil olmak üzere iki çeşitte üretime sahiptir. Boş madalya üstünde herhangi bir yazı veya resim gibi detaylar bulunmaz. Baskılı madalya tasarımında ise, kişiye özel dahi olmak üzere sayısız tasarımlar gerçekleştirilebilir. Kurum logosu, yarışma veya organizasyonun ismi, yalnızca yıldız, güneş, kişiye özel olan bir detayın dizayn edilmesi birbirinden farklı nesne kabartmaları yapılabilir.
Madalya imalatı metal malzemeden yararlanarak yapılan bir süreci kapsar. Farklı boyutunda imal edilen madalyalarda gümüş, altın, bakır, zamak gibi çeşitli metal türlerin kullanılması ile çeşitlilik sağlanır. Yüzey kısmı tamamlanan madalyalar üstünde madalya siparişi taleplerine göre subliminasyon baskı uygulamasına da yer verilebilir.
Madalya Baskısı
Madalya, herhangi bir alanda topluma yararlı bir faaliyet göstererek geliştirmekte olan, alanında üstün hizmet gösteren veya müsabakalarda dereceye giren bireylere verilen ve onların başarısını sembol olarak gösteren madeni bir nişandır. Madalya üstünde verilme amacına yönelik sembol, yazı, grafik, amblem gibi detaylar yer alır.
Ayrıca madalyanın etkileyici bir görüntü sağlaması amacıyla baskı ve kabartma tekniklerinden sıklıkla faydalanılır. Tasarımların uygulamaya dökülmesinin ardından kurdele süslemeleri ile madalyanın işlem süreci bitirilmiş olur. Spor faaliyetleri, turnuva ya da yarışma düzenlendiği zaman yetkili kişilerin katılımcıların ödüllendirmek amacı ile özel sipariş vererek kupa ya da madalya temin edebilirler.
Özel Baskı Madalya Fiyatları
Hazır olarak bulunan madalyalar hız ve fiyat yönünden daha avantajlı bir konumda yer alır. Ancak bazı müsabakalarda ve organizasyonlarda özel madalya tasarımı yapılması tercih edilir. İstenilen farklı kabartma desenler, yazılar, figürler metal üstünde baskı tekniğinden yararlanılmadan da direkt olarak şekillendirilir. Bu nedenle özel tasarımlar da fiyat artışları yaşanabilir.
En fazla tercih edilen madalya örnekleri içinde metal üzerine uygulanan özel isim baskılı çerçeveler ve kurdeleli modeller yer alır. Kullanılan materyale göre fiyatlarda değişiklik yaşanması söz konusudur. Madalya siparişi verilmeden önce ürünün üstüne arzu edilen takımın, sporcunun ya da grubun ismi yazdırılabilir. Manevi değere sahip olan madalyalar, kişilerin baktıkları zaman mutlu olmalarını sağlayan bir hatıradır.
Madalya Tasarım Aşaması
Hazırlanmış olan görsel, dijital ya da transfer bir başka adıyla sublimasyon baskı aracılığı ile metal plakaya basılması sağlanır. Devamında ise kesim makinalarında madalyadaki yuvasına göre biçimlendirilen plaka, madalyaya yapıştırılıp sabitlenmesi sağlanır. Madalya imalatında tercih edilen metal plakaların farklı çeşitleri bulunur. Altın plaka, gümüş plaka, simli gümüş plaka en çok kullanıma sahip olan ise plakalı madalya çeşitleridir.
Canlı renkler ve oldukça gerçeğe yakın baskı kalitesiyle son dönemlerde geniş bir alanda kullanım gösteren süblimasyon baskılar yalnızca bu baskı cinsine uygun olan süblimasyon yazıcılar için idealdir. Süblimasyon baskı yöntemiyle basılmış olan ürünlerde aşınma, deforme olma ve eskime gibi durumlar ile karşılaşılmaz.
Süblimasyon Baskı Uygulaması Nedir?
Maddenin ısı uygulaması verildiği zaman katı halden doğrudan gaz konumunda bulunması süblimasyon olarak isimlendirilir. Süblimasyon baskı, kağıt üstünde printer çıktısı yardımıyla uygulanması arzu edilen desenin; kumaş ve madalya gibi sert malzemeler ısı ve basınç ile aktarılması yöntemini ifade eder. Bu metotta ısı ve basınç aracılığıyla özel mürekkep katı halden direk gaz haline geçerek diğer materyalin üstündeki ya da içeriğindeki polimer yüzeye direk olarak işler ve deseni oluşturur.
Süblimasyon boya parçacıkları, süblimasyon boyası içinde mikro parçacıklar formunda katı halde yer alır. Süblimasyon boyası, dijital baskı makineleri aracılığıyla transfer baskı kâğıtları üzerine geçirilir. Güneş ışınlarına ve her çeşit dış faktöre karşı koruma sağlayacak olan süblimasyon baskılar nitelikli baskı çeşitlerinin başında gelir.
Süblimasyon Baskı Süreçleri
Transfer baskı kâğıtları, baskının yapılması amaçlanan yüzey bölgesine konulmasıyla beraber transfer baskı makineleri ile daha önce belirtilen sıcaklık altında preslenir. Bu durumda transfer kâğıdı üstünde yer alan mikro parçacıklar biçimindeki katı süblime boya parçacıkları gaz formuna ulaşır. Baskı yapılan madalya, transfer baskı kağıdı üstündeki boyayı iç noktalarına işler.
Bu sayede baskı süreci tamamlanmış olur. Madalyalara baskı işlemi yapılması süreci içinde iki çeşit baskı tekniği kullanılır. Bunlardan bir tanesi süblimasyon baskı, diğeri yöntem ise dijital baskıdır. Kaliteli boyalar ve hatasız baskıyla tasarım ve uygulama yapıldığı takdirde ortaya oldukça başarılı sonuçlar çıkar.
Kişiye Özel Madalya Baskısı Nasıl Yapılır?
Kişilerin istekleri doğrultusunda görselin veya yazının baskısı alınır. Devamında ise metal plakaya süblimasyon veya dijital baskı uygulanır. Madalya ile beraber kurdele de gönderilebilir. Madalyalar istenen ölçülere uygun olarak planlanır. Sublimasyon boyaları, mürekkep içinde mikroskobik boyutlarda katı halde yer alır ve bu boyalar mürekkep püskürtmeli bir yazıcı aracılığı ile özel bir transfer baskı kağıdı üstüne aktarılması gerçekleştirilir.
Bu kâğıt, baskı yapılması için hazırlık yapılan yüzey üzerine yerleştirilir. Transfer baskı presi ile ısı altında preslendiği takdirde kâğıt üstündeki boya, gaz haline geçer ve baskı yapılması istenen yüzeye transfer edilir. Sublimasyon yöntemiyle yalnızca polyester ya da polyester kaplamalı yüzeylere baskı yapılabilir.
Sublimasyon Baskının Kalitesi
Sublimasyon tekniği kullanılarak yapılan baskılar oldukça canlı renklerden meydana gelir. İşlem yapılan baskı çizilmelere ve mekanik aşınmalara karşı direnç gösterir. İç mekânda kullanıldığında, sublimasyon ile basılı konumda yer alan madalya gibi ürünler çok uzun süreler boyunca solma ve yıpranma gibi olumsuz bir durum teşkil eden durumlar ile karşılaşılmadan kullanım olanağı sunar.
Dış mekânda kullanılması istenen ve devamlı güneş altında kalabilecek ortamlarda süblime baskı yapılan ürünlerin UV dayanımını arttıracak kaplamalarla kullanılması önemlidir. Süblimasyon baskılar daha fazla ürün üstüne baskı kullanılması için uygun bir içerik sunar. Süblimasyon baskı kalitesi en iyi baskı niteliğini oluşturan bir işleve sahiptir.